"Η Σύσκεψη για το κτιριακό που πέρασε από ... 40 κύματα και εξέθεσε το Δήμο"



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια σύσκεψη που ζητήσαμε από τον Φλεβάρη '17, την πρωτοκολλήσαμε τον Ιούνη '17 (06/06), και τελικά πραγματοποιήθηκε στις 22/09, από μόνη της είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ! Είχε προηγηθεί η ενεργή παρουσία μας στη ΓΣ του 3ου ΔΣ Μαρκ/λου, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει.

Η Ένωση Γονέων, παρακολουθώντας συνεχώς τα τελευταία χρόνια την όποια εξέλιξη που αφορά το κτιριακό στο Δήμο μας, παραβρέθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη με όλα της τα μέλη του ΔΣ αλλά και την παρουσία πολλών μελών-συλλόγων γονέων και διευθυντών σχολείων. Η πολυπληθής παρουσία εκπροσώπων του Δήμου δεν ήταν επαρκής τελικά για να δώσει λύσεις, στα ζητήματα που είχαν τεθεί με ατζέντα συζήτησης και πρωτοκολληθεί μαζί με την αίτησή μας. 

Αντίθετα, η διανομή εντύπου πριν από την έναρξη της σύσκεψης, από τον ίδιο τον αντ/ρχο Παιδείας μας ... έβαλε σε σκέψεις εάν μας έχουν διαφύγει οι τόσες εργασίες στα σχολεία μας! Κάτι που στη διάρκεια της συζήτησης αποδείχτηκε "πυροτέχνημα" εντυπώσεων καθώς πολλές από τις εργασίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί, κάποιες άλλες αφορούσαν παρεμβάσεις ελάχιστης έκτασης και κάποιες άλλες ήταν δευτερεύουσας προτεραιότητας! Επί παραδείγματι στην αναφορά εργασιών ("ελαιοχρωματισμών, ηλεκτρολογικών, υδραυλικών και πρασίνου") στο 3ο Νηπ/γείο Π. Ράφτη οι μόνες παρεμβάσεις αφορούσαν τις εργασίες πρασίνου (κήπος). Η αναφορά για "ελαιοχρωματισμούς" στο 1ο Γυμνάσιο Μαρκ/λου αφορούσε μια επιδερμική παρέμβαση σε τοιχίο του κτιρίου. Αυτά επιβεβαιώθηκαν από παριστάμενους εκπροσώπους των σχολείων (συλλόγων ή/και διευθυντών).

Η συζήτηση άρχισε με τοποθετήσεις "έργου" από τους δημοτικούς συμβούλους παραθέτοντας νούμερα και διαδικασίες! 

Στην  ουσιαστική διαδικασία που αφορούσε την ατζέντα (επισυνάπτεται), διαπιστώθηκαν δυστυχώς μεγάλες ανακολουθίες σε σχέση με πολλά πράγματα τα οποία είχαν συζητηθεί από ετών πολλάκις με τους αντίστοιχους αντιδημάρχους, όπως (ως κραυγαλέο παράδειγμα) η περίπτωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μαρκοπούλου, του οποίου οι λύσεις για προαύλιο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ξαναμπαίνει στην «αναμονή» με άγνωστο ορίζοντα υλοποίησης των όσων είχαν συμφωνηθεί. Άλλο αντίστοιχο παράδειγμα είναι και ό,τι αφορά τη νέα πτέρυγα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μαρκοπούλου (η οποία συζητείται τουλάχιστον από την 1η Απριλίου 2015), την εύρεση (είχαμε ακούσει και για αγορά, η οποία τώρα φαίνεται ότι απομακρύνεται) οικοπέδου για ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου, τη μεμονωμένη πράξη εφαρμογής για το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου δίπλα στο Λύκειο Μαρκοπούλου, την κινητοποίηση της ανέγερσης νέου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στο Πόρτο Ράφτη (υπόθεση Χιλίστρας) και άλλες αντίστοιχες κινήσεις προτεραιότητας και βάθους που θα έδιναν πραγματικές και όχι λύσεις "εξωραϊσμού" στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο μας.

Η Ένωση Γονέων αποτιμώντας τα αποτελέσματα αυτής της σύσκεψης βλέπει πως οι Δημοτικές Αρχές αποφεύγουν σταθερά να παίξουν το ρόλο τους στην τοπική μας κοινωνία για την προάσπιση της Δημόσιας Παιδείας, η οποία σταδιακά σπρώχνεται στην απαξίωση, καταπατώντας τα ίσα δικαιώματα των νέων στη μόρφωση. Η ανυπαρξία σοβαρού σχεδιασμού προς χάριν όλων των μαθητών που υπάρχουν και που θα έρθουν, αυτό τουλάχιστον μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε.

Τέλος, θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι παρά την ανιδιοτελή επί έτη προσπάθεια των Συλλόγων Γονέων να βοηθήσουμε προτείνοντας λύσεις και «κυνηγώντας καταστάσεις» ως αμισθί υπάλληλοι των Δημοτικών Αρχών, αντιμετωπιζόμαστε ως παρείσακτοι και παράνομοι (ο αντ/ρχος Παιδείας κος Ρούσης υποστήριξε ευθαρσώς ότι δεν μπορούμε να ασκούμε έλεγχο στη δημοτική αρχή, καθώς “αυτή” είναι εκλεγμένη ενώ εμείς αντίθετα ... φυτρώσαμε!), με μια στάση το λιγότερο ειρωνικά "συγκαταβατική" έως και σαφώς "επιθετική" από πλευράς των Δημοτικών Αρχών.

Οι γονείς ενωμένοι, με τις συλλογικές τους διαδικασίες, θα προχωρήσουν στο δρόμο των δίκαιων διεκδικήσεών τους με κάθε νόμιμο και αγωνιστικό τρόπο. Η συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης την Παρασκευή, 29/09 στις 8μ.μ. (1ο Δημ. Σχολ. Μαρκ/λου), θα είναι η συνέχεια αυτής της πορείας μας.


το ΔΣ