Ο Άρειος Πάγος έβαλε ... "πάγο" στις απαράδεκτες ποινές των μαθητών του Γυμνασίου Ρεθύμνου, ΟΧΙ όμως ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου!


ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μαρκόπουλο 11/06/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς περίπτωσης δίωξης τριών μαθητών Γυμνασίου στο Ρέθυμνο Κρήτης. Ο λόγος, η απόφασή τους να συμμετέχουν στην κατάληψη του σχολείου τους, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα στην Παιδεία. Η παρέμβαση του διευθυντή ήταν να τους καταγγείλει διότι συμμετείχαν στην συντονιστική επιτροπή της κατάληψης, ενώ υπήρξε και δικαστική απόφαση στις 22/05/2017 που τους επέβαλε ποινή 80 ημερών κοινωνικής εργασίας! Σε δίκη παραπέμφθηκαν και οι γονείς των μαθητών οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. 

Σε συνέχεια των παραπάνω, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έσπευσε να ζητήσει την ακύρωση της πρωτοφανούς αυτής ποινής από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, ενώ αντιστοίχως τοποθετήθηκε και το Υπουργείο Παιδείας, καταδικάζοντας την συμπεριφορά του διευθυντή του Γυμνασίου, καθώς δεν σημειώθηκαν αξιόποινες συμπεριφορές εκ μέρους των μαθητών! 

Επικροτούμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και του Εισαγγελέα να βάλουν ... φρένο στις παράλογες πρακτικές του διευθυντή του Γυμνασίου όπως και την δημοκρατική αντίδραση της κοινωνίας και της ΕΛΜΕΡ. Εδώ πρέπει να τονίσουμε την υποκριτική στάση του κρατικού μηχανισμού που έχοντας σε ισχύ το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, που πάνω του πατάει ο αυταρχισμός και το οποίο διατηρεί αυτούσιο, αναγνωρίζει ευθύνες για όλα αυτά αποκλειστικά και μόνο σε ... κάποιον  “διευθυντή” σχολείου, κάνοντας λόγο για “απαράδεκτη αντιμετώπιση των μαθητών”! 

Εκφράζουμε την απόλυτη στήριξή μας στους μαθητές και τους γονείς τους, καταδικάζοντας παράλληλα τη συγκεκριμένη πρακτική του διευθυντή του σχολείου, καθώς τα «μαθητοδικεία» στερούνται παιδαγωγικού χαρακτήρα και δεν συνάδουν στο πνεύμα του Σχολείου που αρμόζει σε ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες της. Ο αγώνας των μαθητών είναι ιερό κεκτημένο της Δημοκρατίας και η προσπάθεια φίμωσης ή/και ποινικοποίησης αυτού του αγώνα, παραπέμπει σε άλλες εποχές!

Η Ένωση Γονέων Μαρκοπούλου καλεί:

  • όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές. Να δώσει απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία που εξαπολύει η ίδια η κυβέρνηση σε 15χρονα παιδιά που αγωνίζονται για τη μόρφωση που αξίζουν.
  • τους Συλλόγους Γονέων, να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, να πάρουν θέση δίπλα στα παιδιά τους, παλεύοντας μαζί τους για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Απαιτούμε:
  1. Να μην περάσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών. Με ευθύνη της κυβέρνησης να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία.
  2. Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο αναφοράς, που επικαλείται το Υπουργείο, ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις.
  3. Να σταματήσει η τιμωρία των αγώνων και η καταστολή τους από κυβερνήσεις - διοικήσεις της εκπαίδευσης.
Η λύση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου απέναντι σε οποιονδήποτε σηκώνει κεφάλι είναι ο κοινός οργανωμένος αγώνας Γονιών, Μαθητών και Εκπαιδευτικών.

Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε συνέχεια του συγκεκριμένου περιστατικού, βρεθήκαμε δυστυχώς μάρτυρες και στην απαράδεκτη αντίδραση του Δημάρχου (Μαρκοπούλου), ο οποίος έσπευσε να προωθήσει με τη σειρά του απόψεις τρίτων (αλήθεια, γιατί δεν τοποθετήθηκε ο ίδιος, αφού ήθελε να ασχοληθεί με το θέμα;) για τους τρεις μαθητές του Γυμνασίου Ρεθύμνου, μέσω σειράς αναρτήσεών του στην ιστοσελίδα του κοινωνικής δικτύωσης (FACEBOOK)! Οι απόψεις μάλιστα που προώθησε - δημόσια πάντα - ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, έκαναν λόγο για «απομόνωση»  και «προσωπική εξόντωση από πολιτικούς μηχανισμούς» του διευθυντή του Γυμνασίου Ρεθύμνου, ενώ σε άλλη περίπτωση προώθησης σχετικού σχολίου από τον κο Μεθενίτη, χαρακτηρίστηκαν ως «Υποκριτές, φαύλοι, ανήθικοι» όσοι υποστήριξαν τους τρεις μαθητές. Και όλα αυτά, την στιγμή που ήδη το Υπουργείο Παιδείας και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχαν τοποθετηθεί σχετικά και ξεκάθαρα.
Να θυμίσουμε ότι φέτος υπήρξαν καταλήψεις στα Λύκεια του Δήμου μας για τα ίδια - δίκαια - αιτήματα των μαθητών (απόσυρση του διάταξης νόμου περί κατάργησης των επαναληπτικών εξετάσεων). Δε θέλουμε να σκεφτούμε τη στάση του Δημάρχου σε ανάλογη εξέλιξη, όπως αυτή του Ρεθύμνου!

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου πέραν του ότι εκτίθεται με την συνεχή παρουσία του στο FACEBOOK, με αναρτήσεις άσχετες με το λειτούργημά του βάζοντας στο ... περιθώριο θέματα υψίστης προτεραιότητας που χρήζουν ΑΜΕΣΗΣ λύσης, εν προκειμένω προκάλεσε και ποικίλα σχόλια που δε τιμούν το Δήμο μας και τους δημότες του.  

το ΔΣ